Uitgestorven

BINCuriosity_10_uitstervenMens

Kan de mens ooit uitsterven? – Emma, 10 jaar

“Ik vrees dat dat een reële mogelijkheid is. Er zijn zelfs verschillende uitsterf scenario’s denkbaar. Sommige geleerden vrezen dat computers ooit slimmer worden dan de mens en dat die computers zich dan tegen de mens zullen keren. Zelf denk ik niet dat dit het meest realistische scenario is, maar wie weet besluiten super slimme computers de mens wel op te slokken.  

Een andere mogelijkheid is een kernexplosie. Er zijn op dit moment heel veel nucleaire wapens aanwezig op de wereld. Wanneer een land die wapens besluit in te zetten en een ander land terug zal schieten, kan er een soort kettingreactie aan kernbommen ontstaan.

Klimaatveranderingen vormen een derde mogelijke oorzaak voor het uitsterven van de mens. Als we verder leven zoals we dat nu doen, kan de temperatuur binnen 200 jaar mogelijk wel 6 graden stijgen. Daardoor zou onze planeet wel eens onbewoonbaar kunnen worden.

Met onze kennis van het heden, kunnen we dus al drie scenario’s verzinnen die in de toekomst een gevaar kunnen vormen voor het voortbestaan van de mens. Maar er zijn er nog vast nog veel meer. Wie weet wat de toekomst ons zal brengen” – Rinie van Est

Rinie van Est werkt bij het Rathenau instituut. Daar houdt hij zich bezig met alle ontwikkelingen op het raakvlak van de samenleving, politiek, wetenschap en technologie.

Door Carlijn Peerboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *