Tijdreizen

Afbeelding_BINCuriosity_9_Tijdreizen

 

Is tijdreizen mogelijk? – Chiel, 10 jaar

Eigenlijk zijn we allemaal tijdreizers, we gaan continu vooruit de toekomst in. Misschien vind je dit te langzaam en wil je sneller reizen. Dit is mogelijk, weten we dankzij Einstein: je kan namelijk met een raket de tijd versnellen. Dan ben je twee jaar weg met de raket en wanneer je terug komt op aarde is er misschien wel tien jaar verstreken. In principe zit hier geen limiet aan, je kunt zo ver de toekomst in reizen als je wil, theoretisch gezien.

Maar terug in de tijd gaan is een heel andere zaak. Als je mooie dingen hebt gezien in de verre toekomst en terug wil gaan om daarover op te kunnen scheppen, dan heb je helaas een probleem. Onze tijdmachine werkt maar één kant op, namelijk naar voren. De natuurwetten voor zover wij die kennen staan ons niet toe om terug te reizen in de tijd. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat wij nog geen bezoek hebben gekregen van mensen uit de toekomst.– Carlo Beenakker

Carlo Beenakker is theoretische natuurkunde professor aan Universiteit Leiden. Op Koningsdag 2015 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlands Leeuw ter ere van zijn werk in de wetenschap.

Door Jolien Morren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *