Het einde van het begin

Na een week luisteren, discussiëren en meedenken met de deelnemers van de workshop An Emerging Technological and Societal Transition, is het einde in zicht. Hopelijk is iedereen met een enigszins gerust hart weer naar huis vertrokken. We hebben met zijn allen veel geleerd, maar we zijn er nog lang niet, dat is duidelijk. Niet veel mensen buiten de workshop om zien de gevaren in. De eerste stappen zijn in ieder geval gezet. Bovendien is er bewustzijn gecreëerd onder de wetenschappers, economen, studenten en alle andere deelnemers. Nu alleen het algemene publiek nog.
Het is heel mooi dat meerdere disciplines samen zijn gekomen deze week, terwijl we allemaal een andere taal spreken. We hebben elkaar toch begrepen, zoals Lene Rachel Andersen noemde: “Thankfully, we all agree that we are in a transition”. De meesten waren het dan ook met elkaar eens dat we wellicht een gevaarlijke tijd gaan betreden als we niet snel in actie komen. Niet alleen de wetenschappers moeten actie ondernemen, maar iedereen. Dat was de hoofdconclusie van het laatste uur. “We moeten zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken”, aldus Hilde de Laat, één van de studenten. Op het moment werken er nog te weinig instanties samen en daar moet verandering in komen, vindt ondernemer Stephan Engberg.
Lachen, gieren en realiseren
Velen vroegen zich op het einde af: hoe krijgen we hier (meer) aandacht voor? Als we dit niet bereiken, zal er niemand anders over praten, aldus model Kristina Korsholm. Velen kwamen tot de conclusie dat het publiek meer betrokken moet worden. Het uitnodigen van de masterstudenten wetenschapscommunicatie vonden vele wetenschappers, zoals David Ackley en Wolter Pieters, al een goed idee. Het was een goed begin om ‘anderen’ erbij te betrekken.
Verder benoemde Kristina Korsholm dat we meer moeten proberen te communiceren op een niet-wetenschappelijke manier. Hierdoor kunnen we een breder publiek bereiken en kunnen er meer mensen meepraten. Een andere manier is het gebruik van humor. Door zware informatie op een leuke en vermakelijke manier te brengen, zullen mensen het makkelijker begrijpen en zich er comfortabeler bij voelen, zegt comédienne Zarqa Nawaz. Na het lachen komt de realisatie en zal het publiek er over gaan nadenken.
Vijfkoppige samenwerking
Tijdens de laatste paar uurtjes hadden we de eer om Kristina Persson, de Zweedse minister van toekomstige strategieën, in ons midden te hebben. De minister heeft de term ‘BINC-age’ geaccepteerd en probeert het zoveel mogelijk te verspreiden in Zweden. Ze zei dat de wetenschappers meer beleid nodig hebben met een multidisciplinaire aanpak zoals we tijdens deze afgelopen week aan begonnen zijn. De politiek, economie, wetenschap, media en de gemeenschap moeten gaan samenwerken om het tot een succesvol einde te brengen.
‘Mission accomplished’
Al met al was de bijeenkomst een succes, zo vonden ook organisatoren Steen Rasmussen en Norman Packard. De eerste stappen zijn deze week gezet. Bij sommige deelnemers is dit in de vorm van het vaststellen van de voorspellingen. Anderen hebben antwoorden op hun vragen gekregen. En weer anderen zijn geprikkeld op gebieden waar ze niet eerder over na hebben gedacht. Aan ons nu de taak om langer betrokken te blijven bij dit proces en de samenwerking door te zetten. “It is not over, it is just the beginning”, aldus Leidse professor Jos van den Broek.

Door Bouchra Eddounassi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *