Tweede thuis

Afbeelding_BINCuriosity_7_aardbol

“Kunnen we in de toekomst op een andere aardbol leven?” – Kaylee, 9 jaar

“Wij mensen zouden best op een andere  planeet kunnen leven, als de omstandigheden daar maar genoeg lijken op de omstandigheden hier op aarde. Zo mogen de druk en de zwaartekracht er niet te groot zijn en mag niet te veel UV-licht de planeet bereiken. Bovendien moet er genoeg drinkwater en zuurstof zijn voor ons allen.

Waarschijnlijk bestaan er heel veel hemellichamen die aan dit checklijstje voldoen. We weten al van het bestaan van honderden bewoonbare planeten. Ik denk zelfs dat er in het gigantische heelal wel miljarden planeten bestaan waarop mensen zouden kunnen leven.  

Het probleem is echter, dat we niet naar die planeten toe kunnen! Ze zijn namelijk zo ver weg, dat het veel te lang duurt om ernaartoe te reizen. Zelfs als we met de snelheid van het licht zouden kunnen reizen, duurt zo’n reis te lang.  

Er bestaan dus inderdaad andere planeten waarop mensen zouden kunnen leven, Kaylee. Toch is het onmogelijk om daar te gaan wonen, omdat de reis ernaartoe te ver is.” – Jos van den Broek

Jos van den broek is hoofd van de afdeling Science Communication & Society aan de universiteit van Leiden.

Door Carlijn Peerboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *