Lab-vlees

Afbeelding_BINCuriosity_6_synthethischVlees

 

Hoe word synthetisch vlees gemaakt?” – Eveline, 10 jaar

“Synthetisch vlees is iets nieuws, de technologie is nog maar een paar jaar oud. Wetenschappers hebben een hamburger van 200 gram gemaakt in het lab door één spiercel van een koe te nemen en die te laten groeien in een petrischaaltje. Dit was wel een erg dure hamburger geworden, hij heeft ongeveer een miljoen euro gekost.

De synthetische hamburger smaakte niet helemaal zoals een gewone hamburger, want in de lab-hamburger zat geen vet. En het vet is wat dit vlees zijn smaak geeft.  Ze hadden vast ook nog wel een vetcel kunnen nemen, maar misschien was dit te duur. Het belangrijkste doel van het groeien van vlees in het lab was om te kijken of dit mogelijk was. En dat bleek dus het geval!

De reden dat dit onderzocht wordt is omdat het produceren van veel vlees slecht is voor het milieu, er komt namelijk erg veel CO2 bij vrij. Het is nu nog te duur om op grote schaal te produceren, maar ik gok dat het er over tien of vijftien jaar wel synthetisch vlees in de supermarkt zal liggen.” – Lene Andersen

Lene Andersen heeft economie en theologie gestudeerd en heeft komedies geschreven. Ze noemt zichzelf een futurist en is één van de organisatoren van de workshop.

Door Jolien Morren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *