Glaasje Water

Afbeelding_BINCuriosity_5_Mars

Is er later op mars ook een wereld, omdat er nu stromend water is?– Hannah, 10 years

Om antwoord te geven op deze vraag moeten we terug gaan naar het begin, naar het ontstaan van leven op onze aardbol. De tak van weteschap die zich hier mee bezighoudt is exobiologie. Biologen hebben aangetoond dat het ontstaan van leven een ontzettend ingewikkeld proces is dat bestaat uit een serie van eenvoudige anorganische moleculen die zich langzaam, over miljoenen jaren hebben ontwikkeld tot complexe gehelen.

Deze, zogenaamde moleculen gaan interacties met elkaar aan, een soort van communiceren.  Dus als we deze ‘pratende’ moleculen als levend beschouwen,  dan kunnen we niet uitsluiten dat er leven op Mars mogelijk is.

Daarnaast gaan wij ervan uit dat ieder levend organisme water nodig heeft om te kunnen leven.  Maar misschien zijn er ook wel vormen van leven die niet afhankelijk van water zijn. Jammer genoeg weten wij wetenschappers dit niet. Maar één ding is wel zeker: het feit dat er stromend water is gevonden betekent niet automatisch dat er dus ook leven is op Mars zoals wij het kennen. Maar mocht je op Mars belanden dan kun je in ieder geval een glaasje water drinken.” – Bert de Vries

Bert de Vries is als professor in milieuwetenschappen verbonden aan de Universiteit van Utrecht en schrijver van het boek Sustainability Science.

Door Charlotte Poot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *