Verstedelijking voorspellen met wiskunde

Steden zijn complexe systemen die kunnen worden samengevat in universele wiskundige formules. Luis Bettencourt, professor in complexe systemen aan het Santa Fe Instituut, laat dit zien in zijn artikelen. Deze artikelen zijn het afgelopen jaar onder andere in het tijdschrift Science verschenen. Met de formules die hij heeft ontwikkeld kunnen sociale, ruimtelijke en infrastructurele eigenschappen worden voorspeld van echte steden overal ter wereld.

Steeds meer mensen leiden een stedelijk leven en steden nemen wereldwijd toe in aantallen en grootte. “Het begrijpen hoe steden werken wordt steeds belangrijker”, vertelt Bettencourt. “We beginnen nu pas te begrijpen waarom verstedelijking overal plaatsvindt en wat de gevolgen ervan zijn voor de mensheid en voor onze planeet.

Door Collin Molenaar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *