BINC-revolutie

De snelle technologische ontwikkelingen in de Biotechnologie, Informatietechnologie, Nanotechnologie en Cognitieve technologie zorgen voor een opkomende technologische en maatschappelijke transitie. De postindustriële wereld zal drastisch veranderen en sterk verschillen van wat we nu gewend zijn. We moeten ons dan ook gaan opmaken voor de BINC-revolutie en hoe sneller hoe beter. Halverwege de workshop werden de eerste ideeën gepresenteerd.

Eén van de aanwezigen, de Amerikaanse natuurkundige en ondernemer Doyne Farmer, zegt dat we goed moeten gaan nadenken over potentiële oplossingen en onze rol in de postindustriële wereld. We zijn in een angstaanjagende tijd aangekomen. De technologische veranderingen zullen levens veranderen; ten goede en ten kwade.

Door de digitale economie hebben wij tegenwoordig makkelijker en veel vaker mogelijkheid tot het krijgen, delen en verspreiden van data. We voelen ons vrijer dan ooit en minder alleen, want digitale globale vrienden zijn zo gemaakt. Met behulp van de technologieën kunnen we ons razendsnel ontplooien, onze creativiteit kent géén grenzen meer. Digitale producten en diensten vormen een steeds groter deel van de waardecreatie. Waarde wordt zelfs al toegekend aan een innovatie voordat deze op de markt is. Alleen is de uiteindelijke waarde van een innovatie pas zichtbaar nadat deze op de markt is gebracht.  

We voelen ons vrijer, maar we beschikken niet over onze eigendomsgegevens. Grote bedrijven hebben het alleenrecht over onze gegevens en veroveren hiermee de markt. “The winner takes all”. Google maakt hier veel gebruik van. Ze bepaalt op basis van onze gegevens welke advertenties voor ons van belang zijn, in plaats dat wij zelf bepalen waarin we geïnteresseerd zijn. Het meest angstaanjagende is nog wel dat onze banen zullen verdwijnen. Dit leidt tot de vraag of we hierdoor terecht zullen komen in een nachtmerrie waarbij we de grip over ons leven kwijtraken, of dat we eindelijk rustig kunnen genieten van onze vrije tijd.

Maar kunnen wij ons nog wel beschermen tegen het BINC-tijdperk? Doyne Farmer zegt dat we ons kunnen beschermen door data gemeenschappelijker te maken. Data moet transparant worden, alles moet beschikbaar zijn voor iedereen. Dit lijkt op het eerste gezicht ten koste te gaan van onze privacy, maar dit zal ons juist onze privacy teruggeven. We trekken juist de controle weer naar onszelf toe. De grote bedrijven zoals Google zullen dan niet meer het alleenrecht hebben over onze eigendomsgegevens. Zo kunnen we zelf bepalen welke advertenties van belang zijn voor ons in plaats van dat Google dit voor ons bepaalt.


Afbrokkelende middenklasse

Volgens een andere deelnemer, de Deense innovatiespecialist Peter Hesseldahl, moeten we terug naar een solitair bestaan waarbij we de democratie niet verliezen. We willen echter niet terug naar een fascistisch tijdperk. Daarom moeten wij ons bewust worden van onszelf en van onze rol in de samenleving.Lorentz Marjolein

We zijn namelijk op dit moment onze middenklasse aan het verliezen. Zonder een middenklasse zullen wij de sociale stabiliteit en eenheid van onze democratie verliezen. In een democratie is de middenklasse vereist. Op dit moment vindt een drastische verplaatsing van banen plaatst. Er vindt een verschuiving plaats naar meer laagwaardige banen, waardoor werktijden en werkonzekerheden alleen maar groter worden. Ook de toegenomen wereldwijde vraag naar hoogopgeleide mensen versterkt deze onzekerheid. Daarnaast komt ook nog eens ons geld steeds meer in de macht van grote, globale reuzen.

Peter Hesseldahl zegt dat we wereldwijd op zoek moeten naar oplossingen. Dat de samenleving verandert is niet alleen in Europa gebleken. In Afrika heeft geen enkele academicus meer kans op een baan en lijken academici zelfs uit te sterven. We moeten onze lasten verwijderen en terug naar een eenheid. Misschien wel met behulp van een basisinkomen of burgerinkomen, oppert Hesseldhal. Zolang we maar gaan beseffen dat wij als individu afhankelijk zijn van elkaar.  

Eén wereld – één lokale en globale coöperatie

De aanwezige Zweede econometrieprofessor Katarina Juselius vindt dat we juist gebruik moeten maken van de opkomende technologische economie. De mensheid zal voorlopig blijven groeien. Vele bronnen worden op het moment geëxploiteerd, ecosystemen worden vernietigd, de kwaliteit van producten gaan achteruit, en steden worden maar groter en groter.

De grote vraag is: hoe kunnen we onze geldvoorraad controleren? Katarina Juselius zegt dat we terug moeten naar een autonoom bestaan, waarbij we gebruik maken van de opkomende technologieën. Met behulp van deze technologieën kunnen we onszelf redden. De hedendaagse e-reader is een voorbeeld om overmatig gebruik van bomen tegen te gaan. De natuur zou behouden kunnen blijven doordat we steeds meer gebruik gaan maken van groene energie. Bovendien zullen steeds meer mensen buiten de stad gaan wonen met het vooruitzicht dat de technologieën steeds groener, duurzamer en innovatiever worden. We zullen onze eigen producten met hoogwaardige kwaliteit kunnen fabriceren, zonder dat we afhankelijk zijn van grote globale reuzen.

Door Marjolein Stoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *