Leerplicht

Afbeelding_BINCuriosity_4_School

Bestaat er nog school in de toekomst?  –  Thomas, 11 jaar

Wat een fascinerende vraag! Laten we school definiëren als een plek waar mensen iets kunnen leren. Zolang er mensen zullen zijn in de toekomst, zal er dan ook school zijn. Maar wat valt er nog te leren op school, als we straks chips in onze hersenen kunnen implanteren? Zulke chips zouden meteen na geboorte  geïmplanteerd kunnen worden in je hersenen. Ze kunnen je de rest van je leven van kennis voorzien. Maar al die kennis geeft een mens nog geen ervaring.

Ervaring zullen we in de toekomst dus nog steeds moeten opdoen. Dat kan  in een klaslokaal, maar ook daarbuiten. Bovendien zal de mens van de toekomst zich blijven interesseren voor bepaalde onderwerpen. Mensen zullen aan die onderwerpen willen werken en ze bediscussiëren. Dat is eigenlijk ook een vorm van school.

Om je vraag te beantwoorden, Thomas: mensen van de toekomst zullen dus ook naar school moeten gaan, hoe die school van de toekomst er dan ook uit mag zien.” – Jaap van den Herik

Jaap van den Herik is hoogleraar Informatica aan de universiteit van Tilburg. Zijn voornaamste interesse is kunstmatige intelligentie.

Door: Carlijn Peerboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *