Zes wetenschappers en hun glazen bol

Op dinsdagmorgen 6 oktober was het tijd voor de derde sessie van de Lorentz-Workshop, zes wetenschappers gaven een korte presentatie. Zes verschillende meningen met bijbehorende vragen over de toekomst. Antwoorden hierop zijn er nog niet, daarvoor moeten we nog wat meer geduld hebben. Maar tot die tijd kunnen we ons wel vermaken door er over te speculeren.

Baankansen
Als eerste is Per Ödling, expert in Signal Processing, uit Zweden aan het woord. Hij laat een foto zien van een fabriek met allerhande machines. Deze moesten echter stilgezet worden om ook een persoon hierbij op de foto te zetten. Hiermee wilt hij illustreren dat er steeds meer banen verdwijnen. Tijdens deze transitie wordt echter wel de productiviteit verhoogd. Daarom stelt hij de vraag op welke manier meer banen gecreëerd zouden kunnen worden.

Wispelturige services
Apparaten kunnen zomaar ineens nutteloos worden als bijbehorende services niet meer ondersteund worden. Hierbij kan je denken aan computers die Windows XP gebruiken. Sinds april 2014 worden hier geen updates meer voor uitgebracht. Dit soort cyber-risk zaken houdt assistent professor Wolter Pieters uit Delft bezig. Hij legt uit dat de focus steeds meer op technologieën en hun bijbehorende services komt te liggen.

Blijven inzoomen
Momenteel worden de meeste materialen op de macro-schaal beheerst. Zo kunnen ze een bepaalde vorm en functie krijgen. Natuurkundige Martin Jacobi uit Zweden ziet echter een overgang ontstaan in de manier waarop materialen gebruikt worden. Steeds meer onderzoek wordt verricht op de kleinere nano-schaal. Hij verwacht dat in de toekomst hiermee talloze nieuwe toepassingen mogelijk zullen zijn.

Cruciaal verschil
Paulien Hogeweg van de Universiteit van Utrecht heeft geen specifiek beeld over de toekomst, zij richt zich op veranderingen in de micro-schaal die uiteindelijk impact hebben op het grotere geheel. Als voorbeeld noemt zij hoe er bij organismen een mutatie van één nucleotide in het DNA een verschil kan maken bij het fenotype. Hierbij is ze voorstander van non-supervised modeling, om zo de evolutionaire vrijheidsgraden maximaal te houden.

Katoen is ook techniek
Technologie is in ons dagelijks leven overal om ons heen, maar is onzichtbaar geworden voor de meeste mensen. Praktisch iedereen draagt of gebruikt elke dag wel iets dat van katoen is gemaakt. De technieken om katoen te verwerken tot lappen stof en daar vervolgens kleding van te maken zijn in de loop der jaren flink veranderd. Er zijn tegenwoordig minder mensen bij dit proces betrokken en de producten worden steeds goedkoper. Zo vertelt Luis Bettencourt, Amerikaanse professor in Complex Systems.

Levensvragen
“Wat is leven?”, “wat zijn essentiële componenten voor het leven?”, twee vragen waar niet zo makkelijk een antwoord op te geven is. Wel benoemt biofysicus Cees Dekker uit Delft twee methodes om deze mysteries te ontrafelen. Enerzijds is er de top-down aanpak, waar er bij wijze van spreken steeds verder wordt ingezoomd op een bestaande cel. Anderzijds is er de bottom-up aanpak, waarbij aan een lege cel steeds meer onderdelen toegevoegd worden. Met deze technieken hoopt Cees Dekker uiteindelijk een synthetische cel te creëren.

Door Hanneke Reinders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *